Звіт про відрядження до Італії Чернцової Олени Вадимівни
11.01.2022

Звіт про відрядження до Італії
Чернцової Олени Вадимівни, д.філол.н., доцента кафедри російської мови філологічного факультету ХНУ імені В.Н.Каразіна

Метою моєї поїздки до Італії було викладання навчального курсу для студентів-магістрів Університету Палермо та участь у заходах зі співпраці в межах програми академічної мобільності Еразмус+ та грантової угоди № 2019-1-IT02-KA107-062108 та договору.

Результатом моєї праці є проведення 8 годин лекцій з історії дидактики російської мови з 27.11.21 по 3.12.21; обговорення нового матеріалу для спільного навчально-методичного посібника з курсу дидактики російської мови зі співробітником Університету Палермо доцентом Олегом Рум’янцевим. Моє перебування в Університеті Палермо було оплачено програмою академічної мобільності Еразмус+.

Завдяки програмі Еразмус+, я здобула безцінний професійний досвід – можливість діалогу з колегами, які працюють в Університеті Палермо; обміну знаннями та новітніми методиками викладання мови. На власні очі побачила, як працює Болонська система в Італії. Зміна обстановки та режиму освітнього процесу дуже позитивно вплинула на мою мотивацію та почуття задоволення від роботи. Тим більше що я цілком поринула в унікальну історію та багату культуру Сицилії, а цей регіон справді дивовижний та неповторний.

Завдяки викладачам та студентам Університету Палермо, мій досвід Еразмус+ став незабутнім. Спеціально для мене були організовані різноманітні заходи: екскурсія містом, відвідування Королівського палацу, огляд картинної галереї, відвідування численних храмів, що вражають різноманітністю архітектурних стилів, у яких відобразилася історія Сицилії. У Палермо 295 церков і капел, у тому числі 70 колишніх монастирів. Тут збереглися візантійські храми із середньовічною мозаїкою, храми в арабо-норманському стилі та у стилі італійського бароко.

Окрім приголомшливої архітектури замків, храмів, численних творів мистецтва, що знаходяться у картинних галереях міста Палермо, мені дуже сподобалася природа Сицилії, унікальні рослини, представлені у ботанічному саду, а також незабутнє море.

Вважаю, що програма Еразмус+ сприяє розширенню співпраці між університетами та збагаченню освітнього середовища; допомагає розвивати студентів лінгвістично та культурно; дає молодим людям можливість набути міжнародного досвіду, що у свою чергу сприяє виникненню толерантності щодо чужої культури та мови.

Запланована мета мого візиту до Університету Палермо була досягнута. Сподіваюсь на подальші двосторонні візити, які сприятимуть продуктивному співробітництву між Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна та Університетом Палермо.