Викладачі філологічного факультету І. Літвінова, О. Матушек і Р. Трифонов і аспірантка кафедри української літератури Г. Плетньова-Фабре гідно представили університет на конфереції “European Narratives and Identity: Ukraine – A New Perspective“, що проводилася в Парижі 25-27 червня 2024 р. Дякуємо за роботу й бажаємо подальших успіхів!
30.06.2024

Щойно закінчилася Міжнародна наукова конференція «European Narratives and Identity: Ukraine – A New Perspective», що відбулася у Парижі 25-27 червня в рамках проєкту Національного Агентства Академічних Обмінів (NAWA) «Solidarity with Ukraine, 4EU+ for Ukraine II», координатором якої є Варшавський університет.

Учасники конференції дискутували з приводу наративів української ідентичності в публічному дискурсі, перекладів української літератури мовами світу, дискурсів війни, мовної політики, проблем пам’яті й деколонізації, конструювання ідентичності в літературі, а також питань культурної дипломатії й деконструкції стереотипів.

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна був представлений чотирма учасниками-філологами. Доцент Інна Літвінова виголосила доповідь про зміну парадигми національної самоідентифікації українців (на матеріалі поетичних текстів періоду російсько-української війни). Доцент Роман Трифонов висловився з приводу концептосфери та поетики сучасної української волонтерської публіцистики. Аспірантка кафедри історії української літератури Ганна Плетньова Фабре розповіла про можливості й труднощі перекладів і видання української літератури у Франції з 24 лютого 2022 року. А професор Олена Матушек говорила про політику пам’яті в українській літературі часів Руїни.

Місцем проведення конференції стало Société Historique et Littéraire Polonaise, Bibliothèque Polonaise de Paris, острівець зустрічей і натхнень польської діаспори в Парижі періоду російської окупації, місце, де бували Ф. Шопен, А. Міцкевич, Ю. Словацький і багато інших.

Дякуємо організаторам за ідею та її реалізацію, учасникам – за цікаве й натхненне спілкування, Парижу – за гостинність, Україні – за надійний захист для всієї Європи.